Aby żyć zdrowo i nasza dieta była zbilansowana i przynosiła zamierzone efekty powinniśmy spożywać pięć posiłków dziennie. Dlaczego? Co nam to daje? Kiedy mamy niby to zrobić?
Spożywając 5 posiłków dziennie w odpowiednich odstępach czasu zapewniamy sobie dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Posiłki powinny być częstsze, ale niewielkie objętościowo. Przerwy pomiędzy nimi powinny wynosić ok. 3-4 godziny. Dziś prosty i pyszny przepis na ciekawy i niecodzienny obiad. Zdrowo jak zawsze. Tym razem warzywa i kurczak w roli głównej bez soli za to z naszymi ulubionymi ziołami. I tylko jedną łyżką oliwy. Chcecie zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół czymś prostym a za razem niesamowicie smaczny. To danie podbija serca i podniebienia. Bo w prostocie tkwi metoda.



Skład na cztery porcje:
Dwie podwójne piersi kurczaka (może być indyk)
Sezam biały
Sezam czarny
3 marchewki
1 ziemniak
2 cebule
4 małe buraki (można mniej lub więcej ja uwielbiam wiec dodaję dużo)
Pietruszka
Czosnek 

I jak to działa?

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. W grubą kostkę kroimy ziemniaka, cebulę, buraki. Marchew kroimy w plastry również większych rozmiarów. Wszystko wsypujemy do brytfanki. Wrzucamy czosnek (zgniecione ząbki) dodajemy łyżkę oliwy i nasze ulubione zioła i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min w zależności od piekarnika. Warzywa powinny być kruche. 

Kurczaka (wcześniej zamarynowanego w sosie sojowym, czosnku i świeżym imbirze, ewentualnie sproszkowanym) kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w sezamie białym i czarnym. Smażymy na grillowej patelni bez tłuszczu z każdej strony aż mięso będzie usmażone. Gotowe! Cieszmy się pysznym i zdrowym obiadem. Voilà!! Smacznego.